Uppleva snö och minusgrader för första gångenJag själv är en extrem sommar-, sol-, och minst 30 grader människa, så det snöoväder som dragit in över Hälsingland redan i början av november är inte riktigt min grej. Men okej, just denna vinter ska jag njuta för Matthews skull eftersom han aldrig sett snö och varit i minusgrader innan han kom till Sverige! Som ni förstår är ju detta ”once in a lifetime” för honom, och då ska det banne mig vara en riktigt svensk vinter med minst en meter snö och -20 grader i flera dagar.

Första gången på skidor
Fem dagar efter Matthews ankomst till Sverige föll de första vita flingorna, vi kan nog inte riktigt förstå vilket minne han kommer att ha från den tidpunkten. Sedan fortsatte det att vräka ner vita partiklar från himlen under en vecka och första helgdagen efter snöpremiären och med ledighet för hela familjen utnyttjades så klart till att vara ute. En och annan snöängel och något litet snöbollskrig hade väl killarna redan hunnit med innan, men nu var det dags att glida fram på snön tyckte vi. Snälla släktingar skrapade ihop pjäxor och längdåkningsskidor i rätt storlek till Matthew, och den killen är inte rädd för att prova på nytt upptäckte vi. Efter en och annan vurpa och många skratt konstaterade vi att nu finns en ny kandidat till Australiens OS-trupp i skidor. Matthew själv säger att backhoppning är den gren han ska ställa upp i, och att den dag vi tar honom till slalombacken är det svarta backar som gäller direkt (men där kliver nog hönsmamman in och drar honom till barnbacken istället).

Vinterlycka!
Dagen ute i snön fortsatte med pulka/snowracer och korvgrillning vid Söderhamns stolthet Alirs öga, Sveriges största landskapsskulptur. Hit lyckades vi även få med oss en annan australiensk utbytesstudent, Ky, som bor i samma stad i tre månader. Hon och killarna var som nyutsläppta kor på grönbete när de sprang upp för backen och åkte ner i hög fart.Oj vad vi lär oss massa nytt!

En kväll satte jag mig med Matthew och tittade på de bilder han hunnit fotografera hittills. Snö från alla vinklar och på alla möjliga ställen visade sig ha fångat hans intresse – bl a på bilar, träd, bänkar och hängande från taken. Flyttfåglar flygande i v-formation var en bild jag fastnade för och som han förklarade att det inte är vanligt att han ser i sitt hemland, här åkte så klart google fram och så måste vi läsa och diskutera anledningen till det. Google använder vi minst en gång per kväll här hemma nu för tiden, och oj vad vi lär oss massa nytt.

Att ha en person som aldrig sett snö förut med sig ut och se vad en betyder för honom/henne önskar jag att varenda människa som tar den för given får vara med om. Allt glitter i allas ögon under den här dagen ute i snön gav mig så mycket positiv energi, så nu ska jag nog stå ut med snö och kyla även den här vintern!Läs värdmamma Annikas tidigare blogginlägg  "Svenskt vs. australiensiskt"