Att göra Småland med 10 utbyteseleverJag och min make, Robert, fick förfrågan att vara guider för ett gäng utbyteselever som ville uppleva Småland. Och vilken god ide! Småland är på sätt och vis Sverige i miniatyr. Över tre dagar tog vi för oss något av det kanske ”svenskaste” vi har.

Studenterna anlände en fredag förmiddag djup inne i Smålands skogar, nämligen Älmhult. Här var det dukat för ett besök på IKEA museet. Efter en lunch där många käkade bullar i olika former (både kanel-, choklad- och, IKEAs specialitet, köttbullar) fick vi en liten introduktion av museet innan 10 par fötter nyfiket började undersöka museet. Höjdpunkten var nog att göra sitt eget IKEA katalogomslag.Vidare bar färden till vårt boende i Det gula huset utanför Vimmerby. Huset låg i princip på vattnet, med en spegelblank sjö, och med strålande sol, tog det inte lång tid för alla 10, samt guider, svalkade sig i det sköna vattnet.

Lördagen bestod av en heldag i Astrid Lindgrens Värld. Vi fick se Emil låsa in sin far på utedasset medan prästen skulle ha husförhör, Pippi som lurade tjuvar och Ronja och sjungande rövare. Jag tror vi alla imponerades över hela detta arv som inte bara Sverige, utan hela världen far fått från Astrid Lindgren.Tillbaka i det Gula huset blev det mer simning, ortens bästa pizza, några av ungdomarna prövade fiskelyckan.. innan hele högen samlades i bastuflottan tills länge efter läggdags. Svenska sommarkvällar är verkligen magiska!

Söndag morgon kom, och alla var väldigt förväntansfulla på resans sista äventyr – Älgsafari. Vi fick sitta i vagnar efter en traktor. Antingen inuti vagnarna eller uppe på. Ute i parken kom de hungriga Älgarna och ville mer än gärna få potatis och äppelbitar av ivriga besökare. Älgarna var verkligen tama, och vi kunde klappa dem, ge dem mat från handen.. eller som vissa gjorde satte potatisbiten mellom läpparna så att älgarna plockade biten, som i en puss! Det är en underlig upplevelse att få en puss av en 700 kg älg med ett huvud på storlek med en liten barnvagn.Det var helt fantastiskt att få vara guide till så många fina ungdomar, jag imponeras gång på gång över alla dessa fina explorius-studenter. De var alla glada, öppna, roliga och duktiga på att ta hand om varandra.
Tack för en härlig Smålandsresa!

/Sigrid Blombeg Lokal koordinator i sydostra Småland.

Ansök till ett high school-år

Är du också intresserad av att ta emot en utbyteselev? Kika in studenterna som kommer till Sverige här>>