Mina tio månader i SverigeMitt år i Sverige tillbrang jag mitt på landet. 24 km långt bort från min skola och nästa stad. I början kändes det väldig konstigt, dock hade jag önskat mig en placering på landet. Egentligen bor jag i en liten by i Tyskland och tänkte att det skulle vara mysig att se hur det är att bo på landet på riktigt. Det fick jag och det var underbart!

Jag bodde tillsamans med mina två värdsföräldrar och två värdsystrar. En som var lika gammal som mig och en elva åring. Under min tid i Västmanland blev de som riktiga syskon till mig. Vi tillbrang väldig mycket tid under året, fram för allt jag och min lilla värdsyster för vi kunde har det tråkigt ganska ofta under loven men hittade alltid på någonting. Men ändå hade jag tur att min familj var jätte aktiv. Ofta var vi alla tillsammans ute i naturen, sov ute i en hängmatta, åkte skriskor eller plockade bär. Det är jag tacksam för, för det är saker jag aldrig har provat innan och sånt man inte brukar göra i Tyskland. Jag fick provar på och lära mig många nya saker.Under mitt utbytesår reste jag även mycket inom Sverige. Med min familj men också utan de. En av de mest imponerande resor med min värdfamilj var en vandra resa till Sälen under höstlovet där vi också åkte skidor nårga månader senare när det var dax för sportlovet. Men när vi kom framme för första gången kände jag bara glädje där jag älskar snö och aldrig hade sett så där mycket snö. Då gjorde det inte heller någonting att vi fick vända om på vår vandring för att snön blev för djup och sikten för kort. Semestern kommer jag i alla fall inte att glömma. På väg till Sälen stannade vi också vid Nusnäs för att titta på Dalahäst-produktionen. Och i Sälen i stugan mitt i snön fick vi täljar vår egna häster efter vi hade lekt i snön utanför huset. Men hur sagt gjorde jag även resor utan min familj. Till exempel bodde jag några dagar med andra utbytesstudenter i Stockholm eller hälsade på en kompis, som också var en tysk utbtytestudent, på Gotland.Under året fick jag mögligheten att hitta ett andra hem, nya kompisar, lära mig ett nytt språk och lära känner mig själv och bland annat blir mer självsäker.
Även om jag reste mycket var det inte som semester i Sverige, den flesta tiden var verkligen min vardag. Jag besökte andra året i teknik programmet med designinriktining och gick till simhallen två dagar i veckan för att träna. I min skola kännde jag mig hemma och välkommen det hjälpte mycket när jag hade hemlenktan. Annars tyckte jag om att berätta om tyska traditioner, upplever hur man firar samma högtider i Sverige och att backa eller laga tysk mat till min värdfamilj.

Året kommer jag aldirg att glömma och jag är så tacksam för alla saker jag upplevte i Sverige!

Är du intresserad av att ta emot en utbytesstudent? Kika in studenterna som kommer i höst här>>