Jag lär mig något nytt varje dag som värdsysterJag heter Elin och bor i en liten stad som heter Ludvika. I början på det här året blev min familj frågad av Explorius om vi ville ta emot en utbytesstudent från USA i 5 månader. Vi fick ett brev som han hade skrivit och jag tyckte direkt att det var en bra idé. Mina föräldrar var förvånansvärt intresserade av detta och bestämde sig för att vi skulle tacka ja till att Jon, som han heter, skulle bo här. Ca 3-4 veckor senare kom han till Ludvika och startade sitt utbytesår.

Lite nervöst till en början
Det var lite nervöst i början eftersom vi inte visste så mycket om honom. Både jag och min mamma var även lite nervösa för att vi skulle behöva prata Engelska, men när han kom var han ovanligt bra på svenska redan. Han har lärt sig svenska i ca 4 år så han kunde förstå mycket av vad vi sa och det var inga större problem med språket.

Min familj består av mig själv som är 17 år, min lillasyster Maja (14 år), min storasyster Ida (20 år), min mamma Anna och pappa Kaj. Ida har även ett barn som heter Thea och är ca 4 månader gammal.Mina föräldrar, jag och Maja bor i en villa i Ludvika medan Ida bor några kilometer bort. Anledningen till att vi blev värdfamilj åt Jon vet jag faktiskt inte riktigt. Vi tyckte att det var intressant och spännande att lära oss lite om en annan del av världen som vi kanske inte har så bra koll på. Eftersom vi fick frågan bara några veckor innan han skulle komma till Sverige så hann vi inte tänka så mycket. Det blev ett litet spontant beslut men vi tyckte även att 5 månader var en ganska lagom längd, vi är i alla fall glada att vi tackade ja och vi har inte ångrat det.

Lärt mig en hel del engelska
Det är väldigt kul att vara värdsyster, jag lär mig något nytt varje dag. Eftersom att jag själv ska bli utbytesstudent i Texas i augusti så är det extra intressant att få lite kunskap om det i förväg. Jon har även bott i Texas någon timme från där jag kommer spendera mitt utbytesår när han var mindre, det gör det ännu mer spännande när han berättar om hur mycket han gillar just Texas. Han kunde redan från början väldigt mycket svenska och nu skulle jag säga att han i stort sätt kan det flytande så jag har inte behövt använda nästan någon engelska alls, det är bara några enstaka ord ibland som behöver förtydligas. Men däremot så brukar jag ofta fråga hur man säger vissa ord på engelska så jag har ändå lärt mig en hel del engelska.

Utbytesstudenter är nyfikna
Jag tycker att alla borde få chansen att bli värdsyskon eftersom det är väldigt lärorikt. Människor från andra länder har olika kultur och ofta olika sätt att leva. Det som gör utbytesstudenter speciella är även att de alltid vill veta om det landet de har valt att spendera ett helt eller halvt år i och vill därför följa med på allt som händer samt se nya saker. De blir också ofta glada av att berätta om sitt eget land och hur saker och ting fungerar där.

Jon har varit här i ungefär 4 månader och vi har hunnit göra en hel del saker tillsammans. Någon av de första helgerna han var här så åkte vi till falu koppargruva som ligger ca en timme härifrån. Det var rätt så kul och han verkade tycka att det var intressant. Några gånger har vi även åkt slalom tillsammans. Jon har åkt slalom i USA men han har aldrig testat en ankarlift eller knapplift förut eftersom det inte finns där han bor. Det gick i alla fall förvånansvärt bra för att vara första gången i en ankarlift.Curling och svenskt påskfirande
Under sportlovet åkte vi till Kramfors som ligger ca 6 timmar uppåt i Sverige från Ludvika. Där bor min mormor och morfar som vi brukar hälsa på några gånger om året. Min morfar spelar curling en gång i veckan vilket även Jon brukar göra i USA. Så eftersom att jag och mina föräldrar gärna ville prova på något nytt så tog morfar med oss till en curlinghall så vi kunde prova på lite. Jon och morfar fick visa oss hur man gjorde. Det var faktiskt en väldigt rolig med svår sport, det kommer jag absolut prova på igen.

Vi har även under påsklovet åkt ner till Varberg där min farmor och farfar bor samt Göteborg där mina kusiner bor. Där fick han fira en svensk påsk, med lite påskpyssel, äggletande och traditionell svensk mat. Det finns också lite fästningar som vi besökte i både Varberg och Göteborg. Under dessa månader har vi alltså hunnit göra en hel del och det kommer bli lite tomt om några veckor när han åker hem. Däremot kommer jag snart åka till USA, så vi har planer på att kanske försöka träffas där.