Vi bjöd in världen hem till oss!


 
För två månader sedan susade en spännande annons från Explorius förbi på Facebook, den fångade mig och här sitter vi nu som nybliven värdfamilj i tre månader till Matthew från Australien.

Vi är en äventyrlig familj som gillar att resa och upptäcka världen, och den där dagen i september när jag kläckte idén om att bli värdfamilj här hemma kom vi på att vi behöver ju inte vara de som reser runt och lär känna världen jämt – vi kan ju lika gärna bjuda in den till oss och visa vårt liv, land och kultur!

Att välja en kortare period istället för en hel termin kändes bäst för oss eftersom vi aldrig varit med om detta förut, det här ger oss möjlighet att prova på och kanske göra det igen. Det var även ett medvetet val att ta en student från Australien eftersom det underlättar med språket, samt att vi alla var nyfikna på att veta mer om landet och människorna efter de veckor vi själva spenderat down under. Vi kände även att vi kunde ge tillbaka lite av vad Australien gett till oss, då våra två äldsta barn har arbetat där ett varsitt år och togs emot med de öppnaste armar överallt de satte sin fot och lärde känna olika familjer de jobbade åt. Okej jag erkänner att en liten baktanke fanns med från mig, den resglada morsan, att nu kommer det finnas ännu fler anledningar till att vi måste åka tillbaka till landet som fångat oss totalt igen, för att träffa alla vänner vi har skaffat oss ;-)
Efter några veckor med både praktisk och mental förberedelse kom då äntligen dagen när vi med fjärilar i magen begav oss till Arlanda för att möta vår nye familjemedlem. Vi kan väl konstatera att det sa ”klick” vid första ögonblicket, och under de veckor som nu gått bara klickar det vidare. Här hemma diskuteras det som aldrig förr! Det är politik, julbord, minusgrader, kakrecept, öppna pratglada australienare, midsommarfirande, demokrati, skolsystem, stängda tysta svenskar, Anzac day, frusna öron, surströmming, tropiska klimat, Australia day… ja, ni förstår nog själva, om allt mellan himmel och jord.

Snacka om ett lyckat utbyte där alla parter börjar se sin egen värld och verklighet med andra ögon. Att gräs med frost på, insnöade bilar och första andetaget någonsin i minusgrader kan upplevas så otroligt häftigt hade vi Söderhamnare aldrig tänkt på innan!


Studenter som kommer till Sverige