Att vara värdfamilj: Bästa månaderna i mitt liv!

erica om att vara värdfamilj
Erica är värdsyster åt Sophie från Australien och till hösten åker Erica själv på utbytesår, men då till USA. 


Fördel att uppleva allt ur värdfamiljens perspektiv

Att ta emot en utbytesstudent har varit mycket bra och lärorikt för hela familjen. Jag ska själv åka till USA om bara några månader och jag ser det som en stor fördel att ha fått uppleva allt ur värdfamiljens perspektiv. Jag fick lära mig precis vad som gör en värdfamilj glad, t ex när Sophie (vår student) visade populära filmer från Australien som vi inte hört talas om tidigare.

Stor utveckling
Det som jag tycker gör hela upplevelsen så fantastisk är att man ser hur de utvecklas. När Sophie kom så var hon rätt så omogen. Hon hade problem med att se hur andra tänkte och var väldigt rädd av sig. Det förvånade hela familjen hur denna försiktiga flicka hade kunnat bestämma sig för att åka på ett utbytesår. Men bara på de 5 månader hon spenderade här blev hon en helt annan person och mot slutet av vistelsen vågade hon kasta sig ut och prova nya saker, något hon aldrig hade vågat göra när hon först anlände. Det var väldigt kul att se hur vår familj kunde bidra till denna positiva utveckling. 

Om ni fortfarande tvekar på om ni ska ta emot en utbytesstudent eller inte så säger jag bara GÖR DET!

Här är tre anledningar till varför jag tycker att det är så bra att ta emot en utbytesstudent:
1. Utbytesstudenten blir som en del av familjen! Jag knöt tajtare band till Sophie på 5 månader än vad jag hade kunnat göra med någon av mina andra vänner på den dubbla tiden!

2. Att få uppleva en annan kultur, utan att lämna Sverige. Att åka ut och resa är något vi gör ofta, men det är inte så ofta som man faktiskt uppfattar hur man lever i det landet. När man tar emot en utbytesstudent så öppnas verkligen ögonen för hur det är runt om i världen

3. Alla skratt! Jag tror aldrig att jag skrattat så mycket som jag gjort under tiden med Sophie. Det kan vara allt ifrån hennes ansiktsuttryck hon för första gången i sitt liv såg snö till när hon försökte sjunga ”hej tomtegubbar” på svenska eller hur spännande det var att man kunde hoppa på ett tåg och en timme senare vara i ett annat land.

Allt som allt så har detta varit de hittills 5 bästa månaderna i mitt liv och jag ångrar inte en sekund att vi öppnade dörrarna och släppte in Sophie i vår familj.