Fransk JulAtt fira Jul i Frankrike var helt otroligt roligt. Jag trodde jag skulle sakna svensk jul – Men nej! Här vart jag bjuden på fest med hela familjen och en inbjudan till att uppleva en helt ny julafton.

Hemma hos de franska hushållen samlar man hela släkten på ett stort kalas den 24e December. Det kallas ”La réveillon”. Då är det dags för att dricka och äta så mycket man är kapabel till eftersom dagen efter är det enda tillfället att andas ut innan arbetsdagarna sätter fart igen. Julfirandet här är väldigt kort och intensivt då den 25e egentligen är den enda röda dagen utan arbete. Under natten den mellan den 24-25 kommer Père Noel (jultomten) som lämnar julklappar i sockorna och under granen. På morgonen först öppnar man dem, men eftersom det inte fanns några barn under mitt julfirande i Frankrike rusade alla till granen direkt när klockan slagit midnatt och hämtade sina paket! Sedan gör man La Bise och säger ”merci pour le cadeau” som betyder tack för julklappen.Om jag ska vara ärlig var det till en viss grad jobbigt innan julafton att behöva inse att man faktiskt inte skulle åka hem och kolla kalle anka med familjen. Men själva julafton i sig hade man inte tid att tänka på Sverige och att längta hem eftersom man hela tiden hade något spännande att göra. Julafton kommer ju nästa år igen, så varför inte passa på att fira den i ett annat land?Jag rekommenderar stark fransk jul för er som tror att ni vill åka till Frankrike nästa år, det är en otroligt kul och trevlig upplevelse!

Läs fler bloggar från Frankrike här.
Close
Tack för ditt intresse! Någon av oss på Explorius kommer att återkomma till dig med information så snart som möjligt. Uppgifterna som du har fyllt i kommer att sparas säkert hos oss och inte delas med andra parter. Vi kommer att skicka uppdateringar, nyheter och specialerbjudanden etc. till mejladressen du angivit. Vänligen välj nedan om du samtycker till att ta del av våra utskick.